Naaiattelier

“Wij zijn de meisjes van ’t confectie-atelier, we willen naaien.” Dat liedje was zover de kennis over omzomen en fournituren bij ons reikte. Tot afgelopen januari, want onder het motto “er is altijd wel iemand op Youtube die het voordoet” besloten wij onze eigen bijboothoes te naaien.

 

Eerst even over die bijboot. Een “bijboot” is een sjieke naam voor een praktisch instrument. Het is voor ons het equivalent van een auto, waarmee we naar de kant kunnen als we voor anker liggen en boodschappen, water en was kunnen vervoeren. De meeste bijboten zijn gemaakt van PVC. En PVC kan niet goed tegen UV. Een probleem, als je ermee in de tropen wil varen.

 

Maar gelukkig leerde deze zowel ontzagwekkende als vertrouwenswekkende mevrouw met een monster van een naaimachine ons haarfijn de kneepjes van het bijboothoesnaaien. Het filmpje duurt 1,5 uur, maar met Youtube op dubbele snelheid is het goed te doen. Vooral het patroonmaken was zonder nooit gelukt. Samen met Joanneke van de Ruimtevaarder, die dezelfde bijboot heeft, maakten we in een aantal weekenden en avonden deze hoes twee keer, voor elke boot één.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk – voor naaien geldt dat zeker. Een plan bedenken, patronen maken, nameten, overtrekken, twijfelen, zoom aftekenen, knippen, passen, twijfelen, koffie zetten, plan bijstellen, passen, gaten snijden, toch iets groter snijden, vastklemmen, twijfelen, onder de naaimachine positioneren en dan ZOEF! Het naaien-gedeelte van naaien blijkt helemaal niet moeilijk. 

 

En nu voelen we ons volleerd coupeurs. Het was een van de leukste leerprocessen van de hele reisvoorbereiding en het volgende project – een ankerlierhoes – ligt al klaar; daar draaien we onze hand niet meer voor om!

 

Een paar tips voor wie ook aan de slag wil:

  • Doorzichtig plastic is fantastisch om je patroon mee te maken. Wij kochten het bij de ESVO. Kranten of pakpapier werken ook, maar scheuren snel en het is heel handig dat je naden kan zien door het folie en direct kan aftekenen
  • Afspelden is niet te doen in dat dikke doek. Klemmetjes werken heel goed. Ducttape soms nog beter.
  • Voor het aftekenen van de zoom hebben we zelf een handig liniaaltje gemaakt (zie foto). De lijn op de liniaal volgt de patroonlijn op de stof en het potlood gaat in het gat met de juiste afstand. 
  • Als het object waarvoor je een patroon maakt niet plat maar bijvoorbeeld bol is, dan papier-maché je er gewoon een patroon omheen, bijvoorbeeld met kranten en veel ducttape. Om daar weer een vlak patroon van te maken, knip je het gewoon strategisch op een paar plekken in.
  • Voor het snijden van de gaten gebruikten we een soldeerbout op gas van Dremel (VersaTip) met een mes-opzetstuk

Voor deze twee Zodiac bijboten van 3m10 lang hebben wij gebruikt (kosten: 2x€200):

  • 5x2m mallenfolie, +/- 2m over
  • 13×1,5m grijs Docril N doek; +/- 4m over
  • 2,5×1,5m rood Docril N doek; uit een restpartij
  • 2x 750m UV-resistent PTFE-draad 40; ongeveer 250m over
  • 1,2×2,1m PVC mesh; voor rond de cones achter (maar bij dit model boot lijkt dat mesh niet echt iets toe te voegen
  • 1×1,5m PVC (450gr/m2) voor extra bescherming rond gaten; we hebben hiervoor gekozen ipv voor biesband
  • 18mPolyesterkoord 4mm, 
  • 2×4 3M drukknoopjes, vastgenaaid op de hoes, geplakt op de boot.

ZOEK DE VERSCHILLEN

De "Jacoba" van de Sirena
De "Husky Dane Seven Johnny Seven" van de Ruimtevaarder