Route

AFGELEGDE ROUTE

gEPLANDE ROUTE

Ons plan is om in ongeveer 3 jaar de wereld rond te zeilen! We gaan dat doen via routes die zeilschepen al heel lang volgen, met hulp van de passaatwinden. Plannen veranderen natuurlijk continu en onze route kan dat ook, maar we hebben wel een globaal plan en route in ons hoofd:
 
Atlantische Oceaan
Dankzij een hogedrukgebied dat zich meestal in de buurt van de Azoren bevindt, en het feit dat de wind op het noordelijk halfrond met de klok mee draait om een hogedrukgebied, staat er een mooie wind van oost naar west vanaf Kaapverdië naar de Carieb. Daarom zakken we eerst een stuk af langs de Europese kust. De eerste bestemming is de zuidkust van Engeland. Vanaf daar staat de eerste “oversteek” op de planning naar La Coruna, over de Golf van Biskaje. We willen aardig wat tijd doorbrengen in de mooie Spaanse Ria’s, en vervolgens via Portugal en Madeira naar de Canarische Eilanden en de Kaapverdische Eilanden. Vanaf daar begint de grote oversteek naar de Carieb! We gaan ofwel eerst naar Suriname, ofwel naar een van de mooie Caribische eilanden. 
Daar nemen we een belangrijk besluit: maken we er een rondje Atlantic van, en gaan we via het noordelijke deel van de Carieb en de Azoren weer terug naar Europa, of gaan we door?
 
Grote Oceaan: de Pacific
Als we doorgaan dan gaan we via de ABC-eilanden door naar Panama. Als de laatste sluisdeuren openen ligt de Pacific voor ons! We hopen via de Galapagos te kunnen, en vanaf daar door naar de Marquesas Eilanden. Dit is veruit de grootste oversteek: 3000 zeemijl, ongeveer 30 dagen varen met onze boot. Hier hopen we een mooi seizoen door te brengen: van de Marquesas door naar de Tuamotus en Frans Polynesië. Vanaf daar via Tonga en Fiji naar Nieuw Zeeland en Australië om het orkaanseizoen uit te zitten. Via Nieuw Caledonië en Vanuatu door de Torres Strait richting de Indische Oceaan!
 
Indische Oceaan
Vanaf Indonesië / Australië zijn er wat kleine eilanden waar we langs gaan (Cocos Keeling). Op de Indische Oceaan zijn er meerdere opties, en die houden we nog helemaal open. Als de Rode Zee route een optie is (nu gevaarlijk vanwege piraterij bij Somalië), dan kunnen we via Sri Lanka en de Malediven naar de Rode Zee en via de Middellandse Zee weer richting huis. Als dit niet kan, gaan we via andere eilanden (Seychellen, Reunion, Mauritius) naar Zuid Afrika. Vanaf daar komen we weer op de Atlantische Oceaan en gaan we via Brazilië, de Carieb en hopelijk New York en de Azoren terug naar Europa.
 
 

LEGENDA

Atlantische Oceaan (jul-mrt)

Van Europa via de Atlantische Oceaan naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied

Stille Oceaan (mrt-nov)

Van Panama naar de Galapagoseilanden, de Marquesas en Frans Polinesië

Oceanië (nov-sep)

Groot onderhoud in Nieuw Zeeland, familiebezoek in Australië

Indische Oceaan (sep-jan)

Australië tot aan Point Marianne, waar we moeten kiezen hoe we ‘terug’ gaan

Optie 1: Kaap Hoorn en Atlantische Oceaan (jan-jul)

Moeilijker varen tot aan Zuid Afrika, daarna met gemak naar bekend terrein

Optie 2: Rode en Middellandse zee (jan-jul)

Tot in de jaren ’90 de voorkeursroute voor oceaanzeilers, maar vanwege de piraterij lang onveilig