Schip

ZEILJACHT SIRENA

De Sirena is een zwaar gebouwde stalen s-spant kits, ontworpen door Henk Tingen. Het is een zogenaamde ‘langkieler’; de romp loopt over bijna de hele lengte door naar de kiel, en deze is langer dan bij moderne schepen. Niet alleen is dit heel sterk, maar deze vorm zorgt ook voor rustig zeegedrag, bijvoorbeeld als het wat meer waait. Daarom zijn we voor dit schip gevallen: heel sterk en stabiel.

Omdat we twee masten hebben (kitsgetuigd) kunnen we de zeilvoering altijd goed doseren. Bij weinig wind gaan alle zeilen omhoog, bij wat meer wind kunnen we nog doorzeilen op een kleine fok en de bezaan (het zeil aan de mast achterop).

De boot is uitgerust voor lange tochten: een Aries windvaan neemt op lange tochten het roer van ons over en we kunnen 700 liter drinkwater meenemen en 480 liter diesel, naast de jerrycans die we nog mee zullen nemen. In de banken en onder de vloer kunnen we genoeg voorraad meenemen voor een half jaar. Gecombineerd met de zonnepanelen (400 wattpiek, aan de reling) en de Aero4Gen windgenerator houden we het daarom lang uit zonder aan land te moeten gaan!

16 ton
Gewicht
12.6 m
Lengte
3.65 m
Breedte
1.8 m
Diepgang
84 m2
Zeiloppervlak

PLATTEGROND BINNEN

INTERIEUR

Van binnen is de Sirena traditioneel: veel hout en een praktische inrichting met veel bergruimte. We slapen in de voorpunt als we voor anker liggen en op de bank in de kajuit als we aan het varen zijn (daar beweegt het wat minder). In de stuurhut kunnen we fijn wacht houden als het weer wat slechter is, en hebben we een grote navigatiehoek met alle middelen die we nodig hebben: kaarten, radar, gps, een navigatie-pc, een satelliettelefoon, marifoon, radio, etc.