Bret-cake (gemarmerde amandelcake met chocolade en sinaasappel)

Print

Bret-cake (gemarmerde amandelcake met chocolade en sinaasappel)

De weergoden hadden de wind op de oceaan opgeklopt tot orkaankracht: orkaan Bret was in aantocht. Tijd om iets te bakken. Op zoek naar inspiratie vroeg ik Björn welke cake bij een orkaan past. Hij zei 'met zo'n swirl natuurlijk' en de Bret-cake was geboren
Een neutje in de cake leek me een passende knipoog naar de extra moed die we die avond nodig zouden hebben, en de smaak paste formidabel.
De sinaasappelsmaak van de marmelade en likeur is heel subtiel, het is een smaak die ondersteunend is aan de amandel en chocola. Het is niet alsof je een Pimm's eet. Als je meer sinaasappelsmaak wil kun je natuurlijk sinaasappelschil gebruiken.
Course Koek en taart
Keyword Cake

Ingredients

  • 200 gr boter op kamertemperatuur
  • 200 gr suiker
  • 150 gr bloem of zelfrijzend bakmeel zie notes
  • 75 gr amandelmeel
  • 4 eieren
  • 2 el melk
  • 0,5 tl zout
  • 2 el sinaasappelmarmelade
  • 4 el cacao
  • 2 el shrubb of sinaasappellikeur*

Instructions

  • Klop boter en suiker romig (dat gaat het best met een houten lepel)
  • Voeg één voor één de eieren toe
  • Zeef de bloem en amandelmeel en roer met het zout door het beslag.
  • Roer als het beslag gemengd is de melk erdoor.
  • Doe de helft van het beslag over in een andere bak. Zeef de cacao en roer door de helft van het beslag. Roer daarna de likeur erdoor. Het chocoladebeslag is door de cacao een stuk droger dan de andere helft, dus kan het vocht van de likeur goed gebruiken.
  • Voeg aan de andere helft de sinaasappelmarmelade toe.
  • Doe de twee soorten beslag weer samen in één kom, roer twee of drie keer door zodat het niet helemaal gemengd is.
  • Giet in een ingevette of met bakpapier beklede cakevorm.
  • Bak +/- 45 min op 180 °C, tot een vork of tandenstoker er schoon uitkomt.

Notes

NB bakpoeder/zelfrijzend bakmeel: de basis van deze cake is een klassieke pondcake. Officieel maak je een pondcake niet met bakpoeder of zelfrijzend bakmeel. De luchtigheid komt van de eieren. Toch vind ik extra luchtigheid gewenst in een cake die zwaar is van de amandelmeel en cacao, dus ik gebruik hier zelfrijzend bakmeel voor.
NB shrubb: shrubb is een typisch Caribische likeur van rum en citrus. Maar Grand Marnier werkt vast net zo goed.