Schwarzwalder port-torte

Print

Schwarzwalder port-torte

Als er één gebakje typisch Portugees is dan is het natuurlijk pastei de nata. Ik dacht altijd dat dat een heel matig gebakje was, een zwartgeblakerde, taaie, smakeloze eiercustard in een slof bakje dat ooit bladerdeeg was. Maar dat is hoe je ze in Nederland krijgt. In Portugal krijg je een heerlijk bladerend deeg met daarin een lobbige vulling die smaakt naar melk direct uit de koe. En omdat er in Portugal op elke hoek van de straat een pastelleria zit, een soort kruising tussen een bakkerij en een café met altijd super goeie koffie, hebben we er geen tekort aan gehad.
Maar ja. Pasteis de nata moeten klaarblijkelijk onder een hete gril en ons gasoventje heeft alleen een rijtje vlammetjes aan de achterkant. Een geblakerd laagje lukt regelmatig, maar dat is zelden vrijwillig. Om onze laatste, regenachtige dagen in Portugal te vieren heb ik daarom geopteerd voor een andere lokale klassieker, zij het van een totaal andere regio: Schwarzwalder kirschtorte. De kirsch verving ik door port, waardoor het toch een beetje Portugees is. Het recept hieronder is voor een normale oven, in onze kleine bootoven heb ik 2/3 van deze hoeveelheden gebruikt.
Keyword Cake

Ingredients

  • 6 eieren
  • snuf zout
  • 150 gr suiker
  • 60 gr cacao
  • 40 gr bloem
  • 300 ml slagroom + 2-3 el suiker + evt. 1 tl maizena
  • 1 pot zwarte-kersenjam pot á 284 gr, St Dalfour - of morellenjam als je vinden kan
  • 1-2 tl citroenzuur naar smaak, of citroensap
  • 100 ml port of kirsch - optioneel
  • 20 gr pure chocola gehakt - optioneel

Instructions

  • Verwarm de oven voor op 160°C
  • Klop de eieren met zout en suiker luchtig.
  • Zeef de bloem en cacao en spatel door de eieren (evt. in fases, anders krijg je 'bellen' van cacao).
  • Giet op een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk waar nodig uit.
  • Bak 18 min. op 160°C. Laat afkoelen en snij in vier even grote plakken.
  • Meng ondertussen de jam met citroenzuur of -sap en proef tot het zuur genoeg is. Meng de port of kirsch erdoor als je die gebruikt.
  • Bestrijk de eerste plak met jam en daarna met slagroom. Bestrooi evt. met stukjes chocola. Leg de volgende plak erop. Doe dit tot alle plakken op zijn. Op de bovenste plak doe je alleen slagroom, anders wordt 't zo'n bende.
  • Snij gebakjes ter grootte van een tompouce.

Notes

  • Citroenzuur vind je bij de Turkse supermarkt. Als je jam van zure kersen (morellen, krieken) kan vinden is het citroenzuur niet nodig
  • Oorspronkelijk maakte ik hier een opgerolde versie van. Dat mag je doen, maar het is nogal veel gedoe en wordt nooit echt mooi. Deze gestapelde versie is makkelijker en veel strakker; win-win.