Kipstoofpot uit Iran (khorest fesenjan)

Print

Kipstoofpot uit Iran (khorest fesenjan)

Khorest fesenjan is een Iraans gerecht dat naast Mansaf uit Jordanië een van de favoriete Arabische gerechten is bij Linda’s ouders thuis. De smaak is het best te beschrijven als hartig en troostrijk. Het is één van onze go-to oversteekrecepten; we maken dan van tevoren een grote panen warmen op wat we nodig hebben. Het is ontzettend makkelijk, zeker voor hoe extreem lekker het is; mits je iets hebt om de walnoten fijn te hakken. Alleen de granaatappelmelasse is misschien niet overal te verkrijgen, maar heel goed te vervangen door appelstroop of andere dingen. Dan smaakt het iets minder Arabisch maar niets minder lekker.
Course Avondeten
Servings 4

Ingredients

  • 350 gr walnoten
  • boter + olie om in te bakken
  • 1 kg kipdijfilet evt. met bot en vel
  • 3 uien gesnipperd
  • 1,5 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 0,5 tl peper
  • 750 ml kipbouillon niet al te zoute, je zout de kip zelf ook nog
  • 8 el (100-125ml) granaatappelmelasse of ietsander zuurzoets, zoals appelstroop, balsamicoazijn met suiker, honing metcitroensap, etc.
  • granaatappelpitjes en munt optioneel

Instructions

  • Rooster de walnoten in de oven – ik doe dat vaak tijdens het voorverwarmen voor brood of iets anders. Laat afkoelen en hak fijn in een keukenmachine of staafmixer bakje. Aan boord hebben wij een handmatige ‘keukenmachine’(Tefal 5 Second Chopper)
  • Bak de kip in de olie en boter in een snelkookpan of braadpan (zie verderop).
  • Haal de kip uit de pan en bestrooi met zout(alternatief: bestrooi de rauwe kip een dag van tevoren met zout, dat maakt het nóg lekkerder).
  • Bak de uien glazig en schraap de aanbaksels van de kip los. Voeg de specerijen toe en bak kort mee.
  • Doe de kip terug in de pan en voeg de bouillon en de granaatappelmelasse toe.
  • Snelle versie: kook het geheel 15 minuten op hoge druk in de snelkookpan, draai het gas uit en laat van druk afkomen. Roer de walnoten erdoor. /// Officiële versie: stoof met de deksel op de pan 30 min. Voeg de walnoten toe. Stoof dan nog 45 min met deksel en evt. 15 min zonder deksel zodat het een beetje inkookt. Kortom: koop een snelkookpan 😉
  • Haal de kip uit de pan, pluk het vlees in stukken en doe weer terug in de pan.
  • Lekker met rijst en een frisse salade of gebakken aubergine. Het is de volgende dag nog lekkerder.

Notes

Het combineert het allerlekkerst met de structuur en smaak van (pandan- of basmati-)rijst, maar aardappelen of Turks brood kunnen ook zeker.
Voor rijst gebruik ik ook de snelkookpan: 1 deel rijst op 1,5 deelwater, 3 minuten op hoge druk, dan het gas uit en zelf van druk af laten komen(+/- 5 min). Het resultaat is vergelijkbaar met een rijstkoker!