Salade uit de voorraadkast

Print

Salade uit de voorraadkast

Dit is eigenlijk geen recept. Het is gewoon het combineren van allemaal lekkere dingen. Maar als je al weken verstoken bent van verse groenten is variatie belangrijk en inspiratie ver te zoeken. Deze lijst helpt me altijd. Je kiest gewoon 1 of 2 ingrediënten uit elke categorie en mikt ze bij elkaar 🙂
Course Diner
Keyword Salade
Prep Time 10 minutes

Ingredients

Koolhydraten & substantie

  • Kikkererwten
  • Zwarte bonen
  • Linzen
  • Kidneybonen
  • Aardappelen (gekookt, geroosterd of gebakken)
  • Zoete aardappelen
  • Couscous
  • Bulgur
  • Noodles
  • Pasta
  • Tofu
  • Tempeh
  • Oud brood (panzella)

Fris & vitaminen

  • Tomaten (evt. uit blik)
  • Paprika (gegrild, uit pot)
  • Artisjokharten (uit blik)
  • Komkommer/courgette (evt. ingemaakt)
  • Kool witte/rode (gebakken of rauw)
  • Koolrabi
  • Pastinaak (gebakken of rauw, geraspt)
  • Wortel (gebakken of rauw, geraspt)
  • Venkel (gebakken of rauw)
  • Zuurkool
  • Mais (uit blik)
  • Champignons (uit pot)
  • Verse groenten als je hebt (sla, spinazie, avocado, bloemkool, erwten, edamame, sperziebonen, etc.)

Smaak & crunch

  • Ansjovis
  • Feta (in blik of pot)
  • Olijven
  • Kappertjes
  • Zongedroogde tomaten
  • Ingemaakte citroenen
  • Zilverui of Amsterdamse ui
  • Augurk
  • Jalapeños
  • Worst / chorizo
  • Tonijn, makreel, sardientjes, andere vis (vers gevangen of uit blik)
  • Gekookt ei
  • Ricotta (zelf gemaakt van melkpoeder of houdbare melk en citroensap)
  • Haloumi
  • Gedroogd fruit
  • Nootjes

Dressing

  • Olijfolie
  • Sesamolie
  • Balsamicoazijn, andere azijn
  • Honing
  • Mosterd
  • Citroensap, citroenschil
  • Ras el hanout
  • Sumak
  • Za’atar
  • Venkelzaad (evt. geroosterd)
  • Karwijzaad
  • Edelgistvlokken
  • Miso

Instructions

  • Kies 1 á 2 uit elke categorie, gooi ze bij elkaar in een grote bak

Notes

Van m'n zus geleerd: bonen uit blik zijn extra lekker als je ze roostert in de oven, met olijfolie en ras-el-hanout of andere kruiden. Ze poffen dan en worden lekker knapperig.