Lassen is als schuifelen

Sinds we Sirena ruim twee jaar geleden kochten hebben al veel geleerd over staal (“een stalen boot is een project; als je achteraan klaar bent met onderhoud, kun je vooraan weer beginnen” – BB). Bijvoorbeeld hoe je roest herkent, of kan voorkomen (“Wees wijzer dan hout op ijzer” – Olav Cox). Maar lassen? Dat leek ons echt een brug te ver.

Maar zeg nooit nooit! Tenminste… niet als Paul de Vries in de buurt is om het te horen, want volgens hem is niets onmogelijk en hij zal het als een uitdaging zien je ongelijk te bewijzen. Paul was Linda’s huisgenoot toen ze beiden nog studeerden en zeilkampen organiseerden, en toen al was hij elektrotechnicus, klusjesman, verzamelaar en Willy Wortel in één. Op zijn studentenkamer van 11m2 had hij meer stellingkasten met onderdelen dan leefruimte. Inmiddels woont hij met zijn gezin en een groep gelijkgestemden op een schitterend terrein met enorme moestuinen, meerdere klusschuren en andere faciliteiten waardoor ze nagenoeg zelfvoorzienend zijn.

Paul beschikt – naast zijn plasmasnijder, freesmachine, 3D-printer en keur aan haakse slijpers, griptangen en ander gereedschap dat volgens ons toch al ‘voor gevorderden’ is – over drie lasapparaten. Niet één, drie. Hij wilde ons laten zien dat lassen echt niet zo moeilijk is en was ervan overtuigd dat hij ons in een dagje in ieder geval kon laten herkennen wanneer een las goed is en kon leren een slechte las te repareren.

Het was FANTASTISCH. Aan een grote overdekte klustafel midden in de natuur MIG/MAG-, TIG- en booglasten wij dat het een lieve lust was. Paul had verschillende (uiteraard nuttige) oefenprojecten bedacht en zo hebben we onder andere succesvol een doorgeroeste kar verstevigd en de hendels van een kruiwagen verlengd. En met de tip dat lassen is als schuifelen en je rustig heen en weer moet zwieren werden de lasnaden steeds gelijkmatiger.

Kunnen we nu lassen? Nou… Als we tijdens de reis een gat in de romp varen, dan hopen we natuurlijk nog steeds op een vakman. Maar is er ergens wel een lasapparaat en maar geen lasser, dan zouden we er nu zelf een plaatje op durven lassen als het alternatief een rol ducttape is!

Eerste proefstukje: gelukt!
Björn in actie
Prachtig
Klussen in het groen