8 dagen klusvakantie

In juni 2021 namen we een weekje vrij om een aantal wat grotere klussen te doen. Om een beeld te geven van hoe klussen op een bijna 50 jaar oude stalen schuit gaat – met twee mensen die niet per se twee linker handen hebben, maar ook niet in de Gamma geboren zijn – heb ik toen een kort dagboek bijgehouden.


Aan het weer lag het niet. Na drie maanden maart brak ineens de zomer aan: de hele week 20-30 graden en een strakblauwe lucht.

Wat dachten we van tevoren?

 • 1 dag poetsen, bikken roestvrij maken

 • 2 dagen interprotect

 • 1 dag grijze antislip

 • 1 dag opbouw en rand

en dan hadden we misschien ook nog tijd om te schuren en te lakken. En zouden we in het weekend klaar zijn om met Jelle en Laura te zeilen. Daarvan bedachten we in ieder geval op tijd dat dat ‘misschien te veel stressen’ zou worden.


Wat werd het?

Onze ruggen hadden ook een laagje gemogen

 • Dag 1: Poetsen/schrobben (pro-tip: 3M schuurpads). Toen al gesloopt.
 • Dag 2: Roest bikken (driehoekskrabber, bikbamer, beitel, dremel met een fantastisch schuurbitje) + roestomvormer smeren: een volle dag. Inclusief Björn als schoorsteenveger op het voordek om de Black Bottom™ van het dek te krabben.
 • Dag 3: nog meer roest bikken + nog een keer alles poetsen + eerste laag Interprotect (grondverf/primer) op het voordek. “Morgen wordt de interprotectdag! Dan smeren we 3 lagen!”
 • Dag 4: verdorie, de interprotect moet 24u drogen voor er plamuur op kan (tussen twee lagen interprotect is 3u voldoende). Dat was handig geweest als we dat gisteren hadden bedacht, dan hadden we de plamuurplekken vast geinterprotect… nou ja, alles eerst in 1 laag interprotect, daarna een schema gemaakt van de te plamuren en verven delen – de kans om een plek over te slaan is groot na een laag of twee. De twee geleverde potten Interprotect blijken grijs te zijn ipv wit. Maar dat is een geluk bij een ongeluk: je ziet dan veel beter waar je geweest bent. 
 • Dag 5: Björn gaat plamuren, ik moet nog even vergaderen. Hij vind het spannend. Plamuren duurt van half 11 tot half 3, ondertussen smeer ik de volgende laag Interprotect en we maken het af met z’n tweeën. Rond twee uur lunch met knakwosten. Om zes uur klaar, rustdagje dus 😉 Tegenvaller: het restaurantje bij de sluis blijkt dicht. Meevaller: Björn blijkt nog energie te hebben om wraps te maken. Let u nog op? Er zitten nu 3 lagen op (4 op het voordek). “Morgen plamuur schuren en dan nog twee lagen”.
 • Dag 6. Gelukt! Schuren, een laag Interprotect, eten op het terras (monchoutaart toe) en savonds bij een heerlijke temperatuur nog een paar Interprotect. De buren van de buurboot zijn er weer. Dat betekent vast dat het alweer vrijdag is.
 • Dag 7. Laatste loodjes. Björn vallen ze zwaar, bij mij zit de moed er goed in! Eerst nóg een keer de opbouw poetsen. En ok, de kuip ook, dan kunnen we die ook doen als we willen. Dan nog een laatste laag Interprotect op de geplamuurde puttingen. Lunch (beschimmeld brood, dus wraps met tonijnsalade, ook lekker). In zes uur de opbouw en kuip in de Jotun en daarna lekker uit eten met nóg een keer monchoutaart