Brioche

Print

Brioche

Brioche heb ik al heel vaak gemaakt, maar altijd met een keukenmachine met deeghaken. Het is absoluut niet moeilijk, maar zonder keukenmachine wel gedoe. Maar ik vind het één van de lekkerste dingen die je zelf kunt bakken en we waren per slot van rekening in Frankrijk (Martinique), dus nu of nooit. Het moet wel lang rusten, dus begin de avond van tevoren. Brioche smaakt - ik denk door de grote hoeveelheid gist - heerlijk hartig, bijna kazig. Warm is brioche het lekkerst, maar de volgende dag, afgekoeld en een tikkeltje droger is het óók het lekkerst... In beide gevallen maakt een lekkere lik gezouten roomboter het af.
Servings 10 dikke plakken

Ingredients

  • 250 gram bloem
  • 10 gram gist gedroogd
  • 20 gram suiker
  • 1 tl zout
  • 3 eieren
  • 120 gram ongezouten roomboter in blokjes (koud, dan neemt de bloem het makkelijker op)
  • 1 eidooier met snufje zout voor het afstrijken

Instructions

  • Doe de bloem, gist, suiker, zout en eieren in een kom en kneed met de mixer ongeveer 10 minuten; tot je een vliesje kunt trekken. Of kneed zoals ik met de hand, dan kost het je waarschijnlijk minimaal 15 min.
  • Voeg dan de boter toe in delen en kneed tot dit volledig is opgenomen - dit is de voornaamste reden dat je een mixer wil gebruiken.
  • Laat het deeg een nacht in de koelkast rusten in een goed afgedekte kom (of begin ’s ochtends en bak 's avonds af).
  • Haal het deeg de volgende dag uit de kom, druk plat en rek uit tot een lange lap en vouw die twee keer dubbel. Herhaal.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke delen, maak hier bolletjes van (opbollen) en leg ze in een ingevette bakvorm. Twee aan twee, of zigzaggend als je vorm te groot is.
  • Smeer de eidooier met een snufje zout over de bolletjes.
  • Laat de brioche nu nog zeker 70 minuten narijzen met een vel plasticfolie er losjes over.
  • Bak het brood dan in 25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) goudbruin - of doe je beste gok voor jouw bootoven.
  • Laat de brioche een beetje afkoelen in de bakvorm, dan krimpt hij iets. Ga eventueel langs de rand met een dunne siliconen spatel.