Sticky Toffee Pudding

Print

Sticky toffee pudding

Ik kon Engeland niet verlaten zonder een keer sticky toffee pudding gemaakt te hebben. Het is de perfecte snack voor op de Golf van Biskaje, want mits je niet zeeziek wordt zorgen alle golven ervoor dat je flink wat extra energie kan gebruiken. Het recept komt gewoon van internet en had ik klaar staan in m'n offline recepten-appje. Ik heb de hoeveelheden iets aangepast zodat het in een cakeblik kan en heb de saus er gewoon overheen gekieperd heb. Individuele cakejes maken midden op zee ging me dan weer wat te ver.
In Engeland heb ik eindelijk black treacle kunnen vinden, ik hoop er al mijn hele leven op. Maar als je het in Nederland zoals ik niet kan vinden werkt keukenstroop/pannenkoekenstroop ook. Black treacle is wel the real deal; het smaakt naast stroop ook naar laurier en verbrande suiker en marmite en allemaal andere dingen waarvan je niet zou verwachten dat het lekker is in de stroop; maar met mate is het goddelijk.
Over goddelijk gesproken: van de saus is een dubbele hoeveelheid maken geen straf.
Keyword Cake

Equipment

  • Cakeblik
  • Bakpapier

Ingredients

Pudding (cake)

  • 175 gr dadels
  • 125 ml heet water
  • 65 gr boter
  • 100 gr bruine basterdsuiker
  • 2 kleine eieren
  • 1,5 el black treacle of 2 el keukenstroop / pannenkoekenstroop
  • 125 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel baksoda
  • 75 ml (volle) melk

Toffeesaus

  • 75 gr bruine suiker
  • 20 gr boter
  • 100 ml room
  • 1 el black treacle of keukenstroop / pannenkoekenstroop

Instructions

  • Verwarm de oven voor op 180C. Bekleed het cakeblik met bakpapier (tip: frommel het papier een paar keer op tot een prop, dan blijft het daarna beter zitten).
  • Hak de dadels in stukjes en wel ze een half uurtje in heet water.
  • Meng de boter en suiker (houten lepel gaat het best).
  • Roer een voor een de eieren erdoor en daarna de black treacle of stroop .
  • Meng met de droge ingrediĆ«nten en daarna de melk
  • Prak de dadels een beetje fijn met een vork en roer ze door het beslag
  • Giet het beslag in de cakevorm. Bak 30-40 minuten tot de cake gerezen is en gaar in het midden (een prikker of vork komt er schoon uit)
  • Maak ondertussen de saus: doe de suiker en boter met de helft van de room in een steelpan met dikke bodem. Kook en roer tot de suiker is opgelost.
  • Roer de black treacle of stroop erdoor en laat 2-3 minuten koken tot het een diepe karamelkleur heeft. Haal de pan van het vuur en roer de rest van de room erdoor
  • Giet als de cake gaar is de saus over de bovenkant. Die dikt in als hij afkoelt. Het is eigenlijk de volgende dag het lekkerst, maar ja.