Pepernoten

Print

Pepernoten

Met dit recept voor pepernoten maakte mijn moeder de blits bij Nederlanders toen mijn ouders in de jaren '70 in Jordanië woonden. Zo ver weg in een vreemd land smaken ze naar thuis en dat deden ze voor ons ook op de oceaan tussen de Canarische Eilanden en de Kaapverdië. Ze zijn zo makkelijk dat ik ze als klein kind al hielp rollen; mijn eerste bakherinnering. Er is hooguit wat geduld voor nodig om de kleine balletjes allemaal ongeveer even groot te rollen. Dit recept is precies genoeg voor één bakplaat vol (of twee boot-oven-bakplaten, dus ik heb onderweg een half receptje gemaakt), mits je mooie kleine pepernootjes rolt. 
Course Koek en taart

Ingredients

  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 75 gr bruine suiker
  • 3 tl speculaaskruiden (evt. deel vervangen door kaneel)
  • 05, tl zout
  • 90 gr boter
  • 2 el melk of 0,5 tl melkpoeder

Instructions

  • Meng de droge ingrediënten.
  • Wrijf de melk en boter er met je vingertoppen doorheen; gebruik als je hebt in het begin een deegsnijder.
  • Laat het deeg rusten in de koelkast.
  • Rol bolletje van 1cm doorsnede (zie notes). 
  • Laat weer koud worden in de koelkast.
  • Leg de bolletjes op de bakplaat; hou er een centimeter tussen. 
  • Bak 15 min op 150 °C.

Notes

1 cm is kleiner dan je denkt, en dat zeg ik dus ook steeds tegen mezelf ("kleiner dan je denkt, van de Fliert"), want ongeduldig als ik ben maak ik ze steeds groter. Maar als ze niet allemaal even groot zijn maakt dat natuurlijk ook niks uit. Hele grote knoeperds blijven misschien wel een beetje zacht van binnen.