Ik vraag mensen wel eens: "welk eten zou je willen meenemen als je op een onbewoond eiland ging wonen?" Bij mijzelf staat (een geroosterde boterham met) kaas dan altijd bovenaan. Maar nu ga ik daadwerkelijk naar onbewoonde eilanden en dan is er verdraaid lastig aan kaas te komen. Gelukkig is verse kaas als ricotta heel makkelijk te maken, zelfs van melkpoeder!
Course Beleg
Keyword hüttenkäse, ricotta
Servings 100gr
Equipment
bolzeef of ricottabakje
Ingredients
500mlmelkbijv. houdbare, of van melkpoeder
1,5elcitroensap (voor ricotta) of 1 el azijn (voor hüttenkäze)
1/4tlzout
evt.citroenschil, venkelzaad of andere smaakmakers
Instructions
Verwarm de melk
Voeg zout toe en evt. andere smaakmakers
Roer het zuur erdoor; blijf een halve minuut roeren
Laat een half uur staan. Giet dan in een zeef of speciaal bakje en laat minimaal een uur uitlekken
Notes
Van azijn wordt de wrongel wat vaster/elastischer, met citroensap krijg je een hele zachte ricotta.Ik heb een speciaal bakje om deze kaas in te maken, maar laten uitlekken in fijne zeef boven een pan gaat het ook prima; kaasdoek niet nodig.