Ricotta of hüttenkäse

Print

Ricotta of hüttenkase

Ik vraag mensen wel eens: "welk eten zou je willen meenemen als je op een onbewoond eiland ging wonen?" Bij mijzelf staat (een geroosterde boterham met) kaas dan altijd bovenaan. Maar nu ga ik daadwerkelijk naar onbewoonde eilanden en dan is er verdraaid lastig aan kaas te komen. Gelukkig is verse kaas als ricotta heel makkelijk te maken, zelfs van melkpoeder!
Course Beleg
Keyword hüttenkäse, ricotta
Servings 100 gr

Equipment

  • bolzeef of ricottabakje

Ingredients

  • 500 ml melk bijv. houdbare, of van melkpoeder
  • 1,5 el citroensap (voor ricotta) of 1 el azijn (voor hüttenkäze)
  • 1/4 tl zout
  • evt. citroenschil, venkelzaad of andere smaakmakers

Instructions

  • Verwarm de melk
  • Voeg zout toe en evt. andere smaakmakers
  • Roer het zuur erdoor; blijf een halve minuut roeren
  • Laat een half uur staan. Giet dan in een zeef of speciaal bakje en laat minimaal een uur uitlekken

Notes

Van azijn wordt de wrongel wat vaster/elastischer, met citroensap krijg je een hele zachte ricotta.
Ik heb een speciaal bakje om deze kaas in te maken, maar laten uitlekken in fijne zeef boven een pan gaat het ook prima; kaasdoek niet nodig.
Ricottabakje