Tonkabonen-slof

Print

Tonkabonen-slof

Een slof is eigenlijk het perfecte gebak; het zit ergens taart en koek en kan dus op elk moment van de dag en is feestelijk bij elke gelegenheid. Maar dat er regelmatigsloffen gebakken worden aan boord komt eigenlijk vooral omdat er geen ruimte in het kastje was voor een springvorm maar wel voor een sloffenvorm. Dit recept komt grotendeels van Rutgerbakt.nl en heb ik op de boot ook al een paar keer met amandelspijs, frambozen en slagroom gemaakt. Maar deze is extra speciaal: met banketbakkersroom met tonkaboon!
Tonkabonen zijn zwarte bonen ter grote van een amandel. Ik bestelde ze ooit op de gok online omdat ik vond dat de naam veel goeds voorspelde. En niets is minder waar! De smaak zit een beetje tussen koffie, karamel en vanille in. Je kunt ze gebruiken in elk recept waar je anders een vanillepeul zou gebruiken. Even laten trekken in melk of room voor ijs, crème brûlée of custard; of geraspt in koekjes en gebak. In hoge dosis is tonkaboon giftig, maar hoewel nergens staat hoe hoog die dosis precies moet zijn durf ik na goed googlen dat ene boontje in de melk wel aan. Ze blijven jaren goed, volgens sommigen in de vriezer, maar volgens mij ook daarbuiten. In deze slof past het perfect bij een kop sterke koffie,terwijl de wind hier om de boot heen giert.
Course Koek en taart
Keyword Slof
Cook Time 25 minutes
Servings 10

Equipment

  • Sloffenvorm (de mijne is groot, zie notitie)

Ingredients

Sloffendeeg

  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder (1 zakje)
  • 180 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 80 gr bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 1/4 tl zout

Tonkabonenbanketbakkersroom

  • 250 ml (volle) melk (scheutje achterhouden, zie recept)
  • 1 tonkaboon
  • 50 gr suiker
  • 1 eidooier
  • 1 el bloem

Instructions

  • Maak de tonkabonenmelk. Hou een deel van de melk achter voor stap 3. Doe de rest met de tonkaboon en de helft van de suiker in een steelpan en verwarm tot het bijna kookt. Laat staat om te trekken.
  • Maak het deeg. Meng de droge ingrediënten. Kneed daarna de natte ingrediënten erdoor. Laat een uur rusten (in de koelkast als mogelijk)
  • Maak ondertussen de banketbakkersroom. Roer de eidooier met de rest van de suiker, melk en de bloem los met een garde. Verwarm de melk tot heet, giet de hete melk bij het ei terwijl je goed roert. Giet het eiermengsel terug in de pan en verwarm - terwijl je goed roert - totdat je blopjes ziet (de bloem moet garen). Laat het geheel afkoelen, evt. met plasticfolie erop om een vel te voorkomen.
  • Zet de (ingevette) sloffenvorm op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk het deeg in de sloffenvorm. Verdeel de tonkabonenroom over het deeg, maar hou 1,5 cm van de rand vrij
  • Bak op 180 °C in 25-30 min gaar (in mijn gasoven wel 40min). Verwijder de sloffenvorm na het bakken en laat de slof afkoelen.

Notes

Ik heb een hele grote sloffenvorm; deze hoeveelheden zijn oorspronkelijk voor twee kleinere sloffen bedoeld.