Scones met lemoncurd

Print

Scones met lemoncurd

Scones zijn relatief snel klaar, dus je kunt ze goed dezelfde ochtend maken als je ze wil eten. Of je maakt het deeg de avond van te voren en steekt het 's ochtends uit. Maak dan ook de lemoncurd van tevoren, dan heeft die goed tijd om koud te worden. Maar je kunt zowel scones als lemoncurd ook erg goed invriezen, dus ik maakte vaak een dubbele portie en had dan altijd verse scones paraat als iemand kwam logeren.
Scones worden zo lekker 'flaky' omdat je ze heel kort kneedt en de boter er in redelijk grote klontjes doorheen zit (= weinig glutenontwikkeling & grote stoombellen). In oudere kookboeken staat vaak bij deeg dat bros moet zijn: 'snijd de boter door de bloem met twee messen'. Tegenwoordig staat er dan: 'maal de boter en bloem kort in de keukenmachine'. De eerste methode werkt goed maar duurt verschrikkelijk lang en de tweede geeft erg kleine klontjes en je maalt al gauw net iets te lang waardoor je deeg taai wordt. Ik gebruik daarom een deegsnijder. Dat is een soort pureestamper maar dan met messen. Je hakt een paar keer door de bloem en boter, en de boterklontjes zijn allemaal netjes ter grote van een erwt. Als je daarna de melk en ei erbij doet kun je het deeg ook mengen met de deegsnijder, waardoor het koel blijft, dus je maakt deze scones met nagenoeg schone handen.
Nog even over vanillesuiker. Baksnobs zullen zeggen dat je beter echte vanille kunt gebruiken. Maar voor mij is die artificiële vanilline-smaak juist wat scones zo lekker naar scones laat smaken. Het is als een plakje plastic smeltkaas over je zelfgemaakte hamburger: gewoon heel erg lekker.
Keyword Ontbijt
Prep Time 15 minutes
Cook Time 10 minutes

Equipment

  • Deegsnijder

Ingredients

Voor de scones

  • 250 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 el suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 0,5 tl zout
  • 1 citroen (schil voor scones, sap voor lemoncurd)
  • 50 gr boter
  • 1 ei
  • 75 ml melk

Voor de lemoncurd

  • 1 citroen (sap voor de lemoncurd, schil voor de scones)
  • 100 gr suiker
  • 1 ei
  • 1 snuf zout
  • 25 gr boter

Voor erbij

  • lemoncurd
  • jam
  • clotted cream of créme fraiche

Instructions

Scones

  • Meng de droge ingrediënten.
  • Hak de boter er doorheen met een deegsnijder, twee messen of in de keukenmachine (zie intro).
  • Kluts ei en melk door elkaar. Hou een halve eetlepel achter voor bestrijken.
  • Meng nat bij droog, tot het een samenhangend deeg. Meng zo kort mogelijk.
  • Laat liefst even rusten in de koelkast (maar als je brunch bijna begint kun je ook door).
  • Rol of duw uit tot ongeveer 1,5cm dik. Steek met een koekjessteker of glas rondjes uit van ongeveer 6cm (zie notes).
  • Duw de restjes weer bij elkaar om de laatste scones uit te kunnen steken. Maar kneed zo min mogelijk.
  • Leg op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met het ei-mengsel. Toch vergeten ei-strijksel achter te houden? Alleen melk werkt ook.
  • Bak in 10min op 225 °C.

Lemoncurd

  • Doe citroensap, suiker, ei en zout in een bain marie of als je heel stoer bent een pan met dikke bodem.
  • Verwarm al roerend tot het mengsel dikker wordt.
  • Haal zodra het de dikte van dunne vla heeft van de warmtebron af en roer er de klontjes boter één voor een door (flink roeren zodat het een mooie emulsie wordt).
  • Laat afkoelen voor je serveert. Deze hoeveelheid is genoeg voor 2 á 3 keer deze hoeveelheid scones

Notes

Doe het uitsteken met overtuiging, dan druk je het deeg minder plat aan de randen en komt de scone mooier omhoog
Zijn jouw scones wel eens mislukt? Dan weet ik bijna zeker dat je te lang gekneed hebt, en met je warme handen. De boter is dan te veel gesmolten waardoor het door de bloem opgenomen wordt in plaats van er als klontjes 'tussen' te zitten en het deeg is taai geworden door de gluten. Gebruik de volgende keer een deegsnijder of een van de andere methodes en maak je geen zorgen als er nog klonten in je deeg zitten - hoe korter je kneedt hoe beter bij dit deeg. Een half uur laten rusten in de koelkast doet ook wonderen.