Keukengerei

Aan deze pagina wordt nog gewerkt.

Voor nu een paar tips:
 
 • Pannenlikkers (of zoals Rudolph van Veen ze noemt: gummy spatels) Onmisbaar als je veel bakt, maar op reis sowieso onmisbaar want het scheelt een hoop afwas en dus water
 • Rvs kommen Bestel bij een horecagroothandel 4 of 5 rvs beslagkommen (ook wel ‘bekken’) van 24cm. En dan misschien ook nog 2 grotere van 30cm ūüôā Ze zijn licht en passen precies in elkaar. Ik gebruik ze √≥veral voor. Je kan er eigenlijk niet te veel hebben.
 • Wonderpan Voor wie geen oven heeft is een wonderpan echt een uitkomst! Veel gebruikt op de vorige boot. Het is een pan in een pan, in een tulbandvorm, die je op het gasfornuis zet. Het is even oefenen met de hoeveelheid gas, maar uiteindelijk heb ik er talloze cakes en broden uitgetoverd.
 • Hooikist / Ecostoof Een manier om gas te besparen is een hooikist. Je brengt het gerecht alleen aan de kook en laat het daarna doorgaren in de hooikist. Met dingen die je in water kookt (aardappelen, rijst, etc.) gaat dat sowieso fantastisch. Maar ik heb ook cakes, die van buiten al gaar waren maar van binnen nog niet, afgemaakt in een hooikist. Dat kan in een speciaal daarvoor bedoelde tas met merknamen als ‘ecostoof’ of ‘hooimadam’, maar je kan natuurlijk ook gewoon je pan in een slaapzak of iets anders isolerends wikkelen (en daarna fixeren in een kast zodat de kokende pan zeker niet omvalt)
 • Snelkookpan Onmisbaar voor soep, stoofpotten en andere dingen die lang op moeten staan. Probeer bijvoorbeeld eens risotto. Maar inmaken (vers gevangen vis bijvoorbeeld) gaat ook goed in de snelkookpan.
 • Hakmolentje Een keukenmachine is te groot om mee op reis te gaan, om over het stroomverbruik nog maar te zwijgen. Ik heb een fantastisch handmatig hakmolentje, die je laat draaien door een ruk aan een touw, zoals sommige slacentrifuges ook werken. Fantastisch voor pesto’s, nootjes, e.d., maar ook h√©√©l fijn als het stormt en je een uitje wil snipperen en niet bij elke golf een vinger wil verliezen.
 • Draadloze staafmixer Ondanks dat ik heel blij ben met mijn hakmolentje ben ik toch ook gezwicht voor een draadloze staafmixer. Er zit ook een molentje bij, en een garde, dus ik ben klaar voor merengues en pavlova midden op de oceaan op een Op zich had een staafmixer met snoer ook op de omvormer gekund, maar ik ben heel blij met de vrijheid dit dit geeft.
 • Microplane rasp Voor citroenschil (of andere citrus). Kijk, ik geef toe dat ik misschien een abnormale fixatie op citroenschil heb, maar als verse voorraaden schaars zijn maakt een beetje citroenraps¬† een wereld van verschil – in zoet en in hartig. Een microplane rasp zorgt ervoor dat je alleen de schil raspt, niet het witte van de schil.
 • Rasp met opvangbakje Ik heb sinds mijn studententijd een super handige rasp van IKEA op een bakje (CHOSIGT heette die). Helaas niet meer te krijgen, maar iets vergelijkbaars vast wel. Voor mij geen geklungel boven een bord
 • Fruitnet Fruit en (zachte) groenten hebben lucht nodig, anders gaan ze broeien en snel schimmelen. Wij spannen net als veel schepen een net boven de bank om het fruit in te bewaren.¬†
 • Groentemandjes Een andere tip hiervoor is plastic mandjes gebruiken met dichte onderkant tegen lekken, maar open zijkant. Je kan er een hangmand van maken door een paar manden boven elkaar te knopen met lijnen. Moeten we nog maken.